Keresés ebben a blogban

2011. március 27., vasárnap

Újra gyúrás



Az élesztős tészták első hallásra ijesztőnek tűnnek, az élesztő felfuttatását pedig valami varázslatnak gondoltam. Sokáig nem is próbálkoztam, rábíztam magam a biztos porélesztőre.
Az gyors, kevesebb edényt piszkol össze, és nem kell aggódni, jó lesz-e a tészta.
De ha igazán igazi kelt tésztát szeretnénk, akkor mégiscsak a langyos tejben cukorral felfuttatott élesztőt kell használni.
Mert más lesz, biztosan állítom. És a mai speciális kelesztő tálak segítségével gyorsan el is készül.
Nézzük, persze anyu receptje alapján, hogyan is lesz a lekváros bukta és sajtos kifli egy gyúrásból, ismét nagy családra számolva.
Hozzávalók:
1 kg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
1 kiskanál só
3,5 dkg élesztő
1 kiskanál cukor
Fél l tej
Fél dl étolaj, vagy zsír
1 felvert tojás a tetejére

Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, és összegyúrjuk a liszttel, vajjal, tojással, sóval és a maradék tejjel. 10 perc dagasztás után öntünk hozzá fél dl étolajat, vagy zsírt, és még öt percig gyúrjuk.
A duplájára kelesztjük, ami kelesztő tál nélkül kb. 1 óra.
A tésztát ketté vesszük.
Az első felét téglalap alakúra sodorjuk, kb. 20 mm-esre.
Felszeleteljük kisebb téglalapocskákra, megkenjük sűrű házi lekvárral, majd felgöngyöljük őket.
A tetejükre felvert tojást kenünk és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

A tészta másik felét még két részre osztjuk, és kör alakúra sodorjuk, szintén 20 mm körülire. A köröket 4 -4 körcikkre vágjuk, a cikkelyeket meglocsoljuk olajjal, és így tekerjük fel.
A tetejüket megkenjük tojással, majd köménymagot, lenmagot vagy sajtot szórunk rá.
180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készül el.

A kelt tésztáknál fontos szabály, hogy melegen nem ehetjük, mert bár iszonyúan finom, kínzó hasfájást okozhat!
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése